מהו סרבול מוטורי וכיצד ניתן לטפל בו
סרבול מוטורי (DCD) מאפיין ילדים הסובלים מליקוי בולט במוטוריקה או קואורדינציה, המתנהלים באופן מגושם, בעלי קושי תפיסתי-מוטורי. ילדים כאלה יסבלו מפגיעה בתפקודם היומיומי, יתקשו לתפקד כמצופה מילדים בני גילם בפעולות שגרתיות כגון לבוש, רחצה ואכילה.
כיצד נדע האם הילד שלנו סובל מסרבול מוטורי?
הדרכים בהם מתבטא סרבול מוטורי מגוונות וכוללות בין היתר כישורים מוטוריים דלים, ביטחון עצמי נמוך, דימוי גוף ירוד, קושי להשתלב עם ילדים באותה שכבת גיל, בעיות רגשיות והתנהגותיות. הילד נדמה כאילו הוא מתעצל ולא משתף פעולה, ימנע ממשחקי כדור, אופניים, מתקני שעשועים, מקומות גבוהים, משחקים עם קוביות, פעולות מוטוריות עדינות כגון צביעה והדבקה ועוד.
סרבול מוטורי מאפיין אמנם גם ילדים בעלי צרכים מיוחדים, אולם לא בהכרח. ברגע שעולה החשד שיש לילד בעיית סרבול מוטורי, חשוב לקחת אותו אל מרכז התפתחות הילד למטרת אבחון מוקדם ככל האפשר. זאת משום שבהיעדר טיפול מתאים, ילד כזה עלול לפתח תסכולים, בעיות קשב וריכוז, דיסגרפיה, לסבול מהערכה עצמית נמוכה, להירתע ממשחק ומפעילויות מוטוריות ולהתרחק מבני גילו.
איך לטפל בבעיית סרבול מוטורי?
פיזיותרפיה היא אחת הדרכים הנפוצות ביותר לטיפול בבעיה. בעזרת סדרת תרגילי מוטוריקה גסה ועדינה ניתן ללמד את הילד לבצע תנועות באופן נכון, לשמור על שיווי משקל ולפתח את תנועת האיזורים בגופו שאינם פועלים כמו שצריך.
דרך נפוצה אחרת לטפל בבעיית סרבול מוטורי היא בעזרת ריפוי בעיסוק, המפתח אצל הילד את כישורי האומדן וההערכה של המרחב סביבו, מסייע לילד להכיר את התנועתיות של גופו ועוזר לו לבצע שלל מטלות יומיומיות באופן מחושב על פי שלבים. בהמשך ניתן לעבוד מטיפול פרטני לטיפול קבוצתי, ובכך לאפשר לילד התנסות חברתית, משחק ולמידה עם קבוצת השווים לו.
קיימות דרכים נוספות לטיפול בבעיה, אולם חשוב לציין גם את חשיבות מעורבות ההורים בתהליך: תפקידם בסיוע לילד חשוב מאין כמוהו, שכן הם אלה שיכולים להעלות לו את המוטיבציה, לסייע לו ברכישת המיומנות ובהכללה לחיי היומיום. בשילוב עם הדרכות הורים ניתן לבצע תרגילים מסוימים גם בבית, ביחד עם ההורים, תוך מתן חוויית הצלחה שתקדם את הילד, תכיר לו את ההנאה שבתנועה במרחב ותשפר את ביטחונו העצמי.
אצלנו במרכז תהודה תוכלו לקבל מענה לכל השאלות שלכם בתחום על ידי אנשי המקצוע שלנו (פיזיותרפיסטיות התפתחותיות, מרפאה בעיסוק, דיאטנית, מטפל רגשי) וגם לפנות למקום שבו ההסתכלות על ילדיכם תהיה מהיבט רחב יותר של צרכיו -רפואה משלימה כגון דיקור, רפלקסולוגיה או עיסוי שיכולים לתמוך משמעותית בתהליכים גופניים ו/או רגשיים שהילד עובר במרכז. אנו נוהגים לשלב באותה סדרה מספר סוגי טיפול וזאת בהתאם לצרכים של המטופל ומשפחתו להשגת תוצאות מהירות ומשמעותיות יותר.